Bekers soda Bekers zout  

Bert J. Wieman

.....................Never a dull moment.....................

  |Welkom |
   
 
Erste europäische Holzbrandkonferenz   Terug naar startpagina: Klik hier

Houtvuur

Niets mooier dan houtvuur in een oven...............................................© STEFFEN BOHL

Van 2 tot en met 5 september 2010 werd in Schloss Bröllin, zo’n 100 kilometer ter noorden van Berlijn, de eerste Europese conferentie voor houtstokende keramisten en pottenbakkers gehouden. Een perfecte locatie bestaande uit een landhuis en een groot aantal negentiende eeuwse gebouwen, ooit de boerderij van het landgoed. Hele grote schuren, zeer geschikt als atelier of tentoonstellingsruimte. Daartussen uitgestrekte binnenplaatsen, gedeeltelijk verhard. Op deze locatie is dan ook een internationaal centrum voor kunst en cultuur gevestigd.

Landhuis

Het landhuis ................................© STEFFEN BOHL

Terrein

Eén van de terreinen... . .. .. .. .. ..© STEFFEN BOHL

Toen ik op de 1e september rond het middaguur arriveerde, moest er duidelijk nog het een en ander geregeld worden. Dus mijn tentje opgezet, oude kleren aan en mij gemeld als Helfer (levert toch mooi een t-shirt op). Mijn taak was o.a. helpen bij het inrichten van de tentoonstelling. Heel leuk omdat je iedereen tegen komt en kunt helpen. Zo’n 75 deelnemers hadden aangegeven werk mee te zullen nemen, dus in een van de grote schuren werd een aantal tafeltjes klaar gezet.

De tentoonstelling........................© STEFFEN BOHL

Tentoonstelling

De tentoonstelling........................© STEFFEN BOHL

Behalve een grote groep keramiek-studenten van o.a. de Fachschule für Keramik in Halle, die hout aan het kloven waren in een schuur, waren er nog niet veel deelnemers aangekomen. Wie deze middag al wel verschenen, waren de mensen uit de Verenigde Staten en Australië (samen zo’n 25). Zij zouden een groot deel van de lezingen, presentaties en discussiefora voor hun rekening nemen. ’s Avonds zat ik dus aan tafel met bekende mensen als Janet Mansfield, Paul Davis, Robert Barron, Owen Rye, Fred Olsen, Coll Minogue, Robert Sanderson en Masakazu Kusakabe. Allemaal bijzonder vriendelijk en bereid vragen te beantwoorden.

Olsen

Frederick L. Olsen ........................© STEFFEN BOHL

Kasukabe

Masakazu Kusakabe

De volgende dag kwamen veel deelnemers aan, zodat er veel werk was om de tentoonstelling op orde te krijgen. Uiteindelijk bleek dat van de ongeveer 225 deelnemers er toch zo’n 110 werk hadden meegenomen. Er moesten dus wat tafels bijgeschoven en ingeschikt worden om alles kwijt te kunnen. Toch leuk om mijn eigen potten tussen werk van al die anderen te zien staan.

Tentoonstelling

O.a. mijn eigen werk, op de achtergrond

Tussendoor met heel veel mensen gesproken: waar kom je vandaan, wat maak je, welk type oven stook je etc. En natuurlijk veel rondkijken op het terrein. Er was overal wel wat te zien. Een anagama uit de workshop van Owen Rye stond af te koelen na een stook van 40 uur. De eerste ovens werden neergezet of opgebouwd om later te worden gestookt. Raku (o.a. in Ikea-vuilnisemmers), zaagselovens, een oven van het Phoenix-type, een oven met zaagsel-injectie en nog andere.

Raku ovens

Ikea raku ovens

Raku ovens

Nogmaals Ikea raku ovens

Phoenix

Phoenix-model (bouwpakket Fa. Sälzer)

Zaagseloven

Zaagseloven

Anagama

Anagama (workshop Owen Rye)

 

 

 

 

 

 

Intussen ontmoette ik ook de andere drie Nederlandse deelnemers. ’s Middags was de officiële opening van de conferentie door Janet Mansfield en Markus Böhm. Iedereen werd ook uitgenodigd om de expositie te bekijken. Meteen al iets verkocht en een vaas geruild tegen een vaasje dat ik graag wilde hebben. Opnieuw met veel mensen gesproken. Opvallend hoeveel deelnemers een anagama hebben, huren of gebruiken bij anderen. Nederland werd tijdens een lezing overigens genoemd vanwege het hoge aantal fastfire kilns van Fred Olsen.
Het eten was overigens prima: ontbijtbuffet, koude of warme lunch en een goede warme maaltijd in de avond. Sommige ovens werden ook ’s avonds doorgestookt en er was een groot kampvuur. Veel sfeer dus.

Poolse oven

De Poolse mobiele oven................© STEFFEN BOHL

Op vrijdag waren de eerste presentaties en forumdiscussies. De discussiefora gingen de komende dagen over houtstoken in relatie tot het milieu, de esthetiek van het houtstoken en houtstoken in de opleiding van keramiek-studenten. Er waren tot en met zondag veel presentaties, al dan niet van individuele keramisten en demonstraties van werkwijzen e.d. Ik heb ze lang niet allemaal kunnen volgen.

Lezingen

O.a. Owen Rye, Coll Minogue........© STEFFEN BOHL

Publiek

Aandachtig publiek........................© STEFFEN BOHL

Opvallend was dat de meeste bijdragen kwamen van de mensen uit de Verenigde Staten en Australië. Ik begreep omdat men in Europa geen keramisten kon interesseren om een bijdrage te leveren. Intussen werden buiten op diverse plaatsen ovens gebouwd en gestookt. Dagelijks werden diverse films vertoond, soms ingeleid door het onderwerp van de film: de keramist zelf.

Filmzaal

Filmzaal..........................................© STEFFEN BOHL

De studenten bouwden tien parallelle mini-anagama’s waarin 10 houtsoorten werden gestookt gedurende 24 uur. Zo kon op zondagmiddag bekeken worden wat de verschillen waren in resultaat. Hieronder twee voorbeelden van de verschillen in effect.
Zaterdagavond werd de tentoonstelling beëindigd en werd de LogBook Award uitgereikt aan de student met het meest veelbelovende werkstuk. Stukken voor deze wedstrijd konden in de voorafgaande dagen worden ingeleverd en tentoongesteld. Na het afbreken van de tentoonstelling was in dezelfde ruimte een dansfeest.

Vullen anagamas

Vullen mini-anagama's.................© STEFFEN BOHL

Tekst uitleg

Tekst en uitleg..............................© STEFFEN BOHL

Houtsoorten

Houtsoorten ..................................© STEFFEN BOHL

Dagstoken

Stoken mini-anagama's

Nachtstoken

Ook 's nachts.................................© STEFFEN BOHL

Openen

Openen mini_anagama's

Vurenhout

Resultaten vurenhout....................© STEFFEN BOHL

Kastanje

Resultaten kastanje......................© STEFFEN BOHL

De tentoonstelling was ook open voor niet-deelnemers. Zo gingen diverse werken direct door naar een galerie.

Kritische blik

Kritische blikken............................© STEFFEN BOHL

Kampvuur

's Avonds natuurlijk een vuur.........© STEFFEN BOHL

Uitrusten

Even rust........................................© STEFFEN BOHL

 

Ondanks het feit dat één van de organisatoren kort tevoren een ongeluk had gekregen, was de organisatie prima geregeld. Zo werd bij de discussies simultaan vertaald in Engels en/of Duits, waarvoor je een koptelefoon kon meenemen in de zaal. Ook bij de films werd de inleider vertaald in één van die beide talen. Er was ook een boekentafel met een veelheid aan titels.
Al met al heb ik op de tentoonstelling een paar dingen verkocht, enkele geruild en natuurlijk een paar dingen gekocht. Als vrijetijdspottenbakker ben ik toch een beetje trots dat er ook hier waardering was voor mijn werk, gezien de reacties.

Stoken

Overal werd gestookt....................© STEFFEN BOHL

Op zondagmiddag gingen ovenstenen die niet gebruikt waren voor ovenbouw in de verkoop voor weinig, dus met de auto zwaar in de veren en een lege beurs ving ik de terugweg aan. Niet nadat ik met deels geleend geld nog een cd’tje met 500 foto’s van de hele gebeurtenis had gekocht van de fotograaf Steffen Bohl, die alle dagen aanwezig was. Aan de publieke veiling van de diverse ovens (maandag moest alles weg zijn) heb ik maar niet meer meegedaan.

 

Ovenbouw

Een oven uit de wedstrijd ovenbouw

Al met al een bijzondere ervaring, deze conferentie. Vooral de goede sfeer, de gemoedelijkheid onder elkaar (beroemd of niet, prof of hobbyist) en het feit dat er heel veel te leren viel, maken dat dit naar meer smaakte.
Ook al heette dit de ‘eerste’, er is nog geen ander europees land dat zich gemeld heeft om hier een vervolg aan te geven. Helaas.

Thee

Onderdeel van de expositie

Deelnemers per land:

Duitsland     110            Nigeria          3
USA                17            Frankrijk        3
Australië         11            Zuid-Afrika    2
Denemarken     7            Canada         2
Estland             7            Spanje           2
Ierland              7            Polen             2
Tjechië             5            Oostenrijk      2
Nederland        4            Japan             2
Zwitserland      4            Engeland        2
Litouwen          4   Finland, Zweden, Portugal, Noord-Ierland, Nieuw-Zeeland en Tanzania 1

Paul Davis

Paul Davis (Aus.) demonstreert......© STEFFEN BOHL

Indien iemand meer details, bijvoorbeeld over de presentaties etc. wil krijgen of meer foto’s wil zien, neem dan even contact met mij op. Maar kijk eerste even op www.woodfire.net, daar staat het programma uitgebreid op.

Rob&Karin

Proosten met Rob Barron en Karen Bell (beide Aus.)

Tenslotte nog een paar fraaie staaltjes van houtgestookte keramiek van de expositie. Daar gaat het uiteindelijk toch allemaal om.

Expositie Expositie

Expositie Expositie Expositie

Expositie Expositie

Expositie Expositie

Expositie Expositie

ExpositieExpositie

Expositie Expositie

Expositie Expositie

Expositie Expositie

Expositie Expositie

Expositie Expositie

Al bovenstaande foto's van werk op de tentoonstelling: © STEFFEN BOHL

De foto's zonder vermelding van Steffen's naam zijn van mijzelf en niet altijd even scherp.

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar startpagina: Klik hier