Bekers soda Bekers zout  

Bert J. Wieman

.....................Never a dull moment.....................

 

Welkom |Over mijzelf |Werkwijze |Klei&vuur |Glazuren |Fastfire houtoven |Sasukenei houtoven |Gasoven |Proefoven |Oven Quintus |Sasukenei Paulien&Her |Anagama Svein |

Tekening fastfire houtoven |Ovenbouw |SecondLife |Testoven |Werk 1 |Werk 2 |Vogelpotten |Contact |Links |

   
 
Houtoven  

Dit was de laatste houtoven, die de schoorsteen deelde met de gasoven op de achtergrond. Model fastfire van Fred Olsen. Deze houtoven is de verlengde versie van de oven op de tekening. Dat wil zeggen dat in deze oven twee platen 40x40 liggen (op de tekening anderhalve plaat). De hele oven is dus een volle steen verlengd. Inwendige maten zijn ongeveer br75xle90xho75. Schoorsteen ongeveer 3 meter (minimaal 3xinterne hoogte oven). De oven wordt gevuld met biscuit-gestookt werk om tijd te sparen. Als ik hierin met rauw werk moet beginnen, duurt de hele stook te lang voor mij alleen. Nu duurt een sodastook ongeveer 11-12 uur. Lang genoeg als je in je eentje bent...

Je ziet bij de oven nog net een stookgat links dat is dichtgemaakt met stenen en klei na de laatste stook. Aan de andere kant zit net zo'n stookgat.

Bij zout-/sodaglazuur staan alle potten op propjes omdat ze anders vastbakken: het glazuur gaat als damp door de oven en alles wordt dus geglazuurd, ook de ovenplaten en de wanden. Rechts een paar foto's uit de oven en tijdens het stoken. In het midden het resultaat van een paar keer zout en soda toedienen op de oven zelf...

De huidige oven

Voorin de oven Gewone glazuurstook

Achterin de ovenEen testring uithalen

Aanslag door zout/sodaOogst van een stook

Stoken!Zoutstook