En dan blijkt weer eens dat zo'n dunwandig commercieel oventje (zie SecondLife) bij het stoken op hout en met een klein beetje zout per stook, niet zo heel lang meegaat... Houtas en zeker zout zijn erg agressief op hoge temperatuur.
En om dan toch de mogelijkheid te hebben om even tussendoor wat proefjes te stoken, maar weer wat isolatiestenen gehaald en een nieuw testoventje gebouwd.
Snel gemaakt en met wat ijzer er omheen gaat deze hopelijk ook wat langer mee.

De opzet is weer een downdraught oven. De stooksleuf is hetzelfde als de SecondLife-oven. Hetzelfde geldt voor de schoorsteen.

|

Een beetje dekenmateriaal bovenop voor een goede afdichting met het 'deksel': drie rijen stenen met draadeind er doorheen om ze bij elkaar te houden. Eenvoudig te maken en makkelijk om de oven snel open en dicht te maken.
Na zo'n 12 uur stoken: alles dichtgemaakt. Nu afkoelen.

|
De volgende dag de onderstaande situatie: kegels 8,9 en 10 plat. Alles goed gaar, zowel boven als onderin de oven.

Onderin de oven deze situatie. Ziet er verder goed uit voor een eerste stook. Vooraan staan de kleine zoutbakjes.

En daar staan de resultaten dan weer op een rijtje. Een testoventje dat je in korte tijd maakt, minimaal hout verbruikt en er komen evengoed leuke dingen uit.

|