Bekers soda Bekers zout  

Bert J. Wieman

.....................Never a dull moment.....................

 

Welkom |Over mijzelf |Werkwijze |Klei&vuur |Glazuren |Fastfire houtoven |Sasukenei houtoven |Gasoven |Proefoven |Oven Quintus |Sasukenei Paulien&Her |Anagama Svein |

Tekening fastfire houtoven |Ovenbouw |SecondLife |Testoven |Werk 1 |Werk 2 |Vogelpotten |Contact |Links |

   
 
Tekening en beschrijving  

De beschrijving van de oven zoals deze op de tekening en foto's hiernaast staat: een fastfire downdraught oven model Olson van ongeveer 300 liter, te stoken in 7-8 uur op ongeveer 1280 graden (cone 10):

  1. maak een betonvloer van minstens de grootte van de oven: 1,5 x 2 meter. Alle stenen ‘metsel’ je met een slurry van klei: deze wordt meegebakken en houdt de stenen op hun plaats. Werk zo vlak en verticaal mogelijk: als alles met elkaar in lijn is, werken  de hoekijzers het best. De oven zet heel erg uit en krimpt weer na het stoken, dus zonder de hoekijzers ligt je oven snel uit elkaar.
  2. zorg dat je aan de minimum hoeveelheid stenen komt zoals op de tekening genoemd. De (relatief zachte) isolatiestenen voor de toog kun je zelf zagen: maak een papierafdruk van de boog die je wilt maken en knip ‘stenen’ uit papier die (allemaal met dezelfde hoek) samen die boog vormen. Daarna overnemen op de echte stenen en deze zagen. Dit hoeft natuurlijk niet als je deze vorm stenen al kunt verkrijgen.
  3. Harde vuurvast steen voor de vuurmonden en de schoorsteen. Isolatiestenen hoge kwaliteit voor de binnenwand van de oven en de toog. Gewone isolatiestenen voor de buitenwand.
  4. Linksboven tekening is de layout op de hoogte van het stookrooster (staven betonijzer). Rechts zie je welke hoogte dat is. De boog van de vuurmonden kan ook met vuurvaste platen gelegd worden.
  5. Als je dus 11 lagen harde stenen hebt gelegd, ben je aan de ovenbodem toe. Alles moet nog steeds recht en de bodem vlak zijn.
  6. Intussen ben je achter de oven ook de schoorsteen begonnen op te zetten: harde stenen op zijn kant, op enige afstand van de oven: minder kans op regenwater op de oven door het gat waar de schoorsteen doorheen gaat. Zie tekening linksonderin = hoogte ovenbodem.
  7. Overigens moet de schoorsteen gemeten vanaf de ovenbodem minstens drie keer de interne hoogte van de oven zijn om genoeg zuigkracht te krijgen voor de neerwaartse trek in de oven.
  8. Tekening linksmidden: gezicht op de oven ter hoogte van de ovenbodem met de ovenplaten in positie: grijs zijn openingen, twee kleine door de ovenbodem naar de stookgaten, de grote naar de schoorsteen.
  9. Rechts midden: vooraanzijde oven. Let erop de opening naar de schoorsteen ongeveer even groot is als de som van de twee openingen in de ovenbodem naar de stookgaten.
  10. Deze oven heeft plaats voor een hele ovenplaat van 40x40 en een halve van 40x20. Hierna heb ik er een gebouwd die een volle steen langer is. Daar kunnen twee hele platen 40x40 in en stookt ook goed.
  11. De onderste ovenplaat leg je op een aantal stenen op zijn kant, in de lengte, zodat een soort kanaal ontstaat naar de schoorsteen toe. Hou wel genoeg ruimte tussen deze stenen, zodat de lucht het ‘kanaal’ in kan stromen.
  12. Voor de toog maak je een mal van hardboard of zo in de vorm van het papier (om de stenen te zagen) en deze plaats je als de wanden op die hoogte zijn. De toog begint op de wand met een schuin gezaagde steen, die aan de buitenkant op dezelfde hoogte als het ijzeren frame moet komen om de druk naar buiten op te vangen. De overige toogstenen moeten eigenlijk zonder voegsel mooi op elkaar aansluiten om de toog te maken. Als er troep tussen zit, heb je kans dat later bij het stoken door de werking van de oven dit eruit valt op je potten en vastbakt.
  13. Op de toog kun je een tweede laag stenen zetten, maar dat kan ook keramisch deken zijn. Of een mengsel van kleipap en vermiculiet (isolatiemateriaal voor open haarden e.d.). Als het maar isoleert.
  14. Op de tekening rechtsmidden zie je dat ik de verbindingsstang voor de oven-opening heb zitten. Niet handig bij in- en uitpakken. Dus: verleng de hoeklijnen en maak deze verbinding boven de oven uit.
  15. Gebruik eventueel oude ovenplaten om de eerste laag potten te beschermen tegen het directe vuur door deze rechtop te zetten.
  16. Momenteel is mijn stookschema: biscuit geglazuurd: 7.00 tot 9.00 gasbranders in de stookgaten om voor te verwarmen (ongeveer 100 graden). Van 9.00 tot 15.00 uur door op hout naar de 1300 graden. Half uurtje op die temp houden en afsluiten. Ongeveer 40 potten en potjes per stook.
  17. Als je geen deur hebt, zoals deze oven, moet je dus voor elke stook de deur invullen en de kieren afsmeren met klei om geen warmteverlies te hebben en naderhand geen koude lucht erin.
  18. Links onderin zie je ook nog dat in de schoorsteen een uitsparing is waarin een oude ovenplaat geschoven wordt om de trek te kunnen regelen en de oven af te sluiten na het stoken.

(De foto's hiernaast zijn uit een album gemaakt en dus niet zo erg duidelijk)