Bekers soda Bekers zout  

Bert J. Wieman

.....................Never a dull moment.....................

 

Welkom |Over mijzelf |Werkwijze |Klei&vuur |Glazuren |Fastfire houtoven |Sasukenei houtoven |Gasoven |Proefoven |Oven Quintus |Sasukenei Paulien&Her |Anagama Svein |

Tekening fastfire houtoven |Ovenbouw |SecondLife |Testoven |Werk 1 |Werk 2 |Vogelpotten |Contact |Links |

   
 
Sasukenei      

In het prachtige boek 'Japanese Woodfired Ceramics' door Masakazu Kusakabe and Mark Lancet wordt een type oven beschreven met de naam 'sasukenei'. Deze oven zou min of meer rookloos stoken door een extra grote firebox en schoorsteen. Daarnaast zouden in deze oven in een relatief korte stooktijd toch effecten bereikt kunnen worden die anders slechts na dagen stoken mogelijk zijn.

Tekening uit Japanese Woodfired Ceramics

Een oven van dit type staat tegen-woordig in Friesland, te weten bij Paulien Ploeger en Her Comis ( Slinger-haan Ateliers, St. Jacobiparochie). Door hen werd ik (samen met WIllem ter Kuile uit Amsterdam) uitgenodigd om een keer in november 2011 deze grote oven mee te stoken.

Slingerhaan ateliers

Dus heb ik een paar kratjes potten gebracht om een week later terug te komen voor een meerdaags stook-verblijf aan de noordkant van het Friese platteland.

De oven ziet er zo uit:

Sasukenei

Sasukenei

 

Her Comis maakt aantekeningen.

Stookruimte

Hieronder de Bourrybox (op de tekening is dat aan de rechterkant) waarin gestookt wordt. De vlam wordt naar beneden gezogen door de oven heen. Een vlammuur halverwege de oven verhindert dat de vlam te snel de oven weer verlaat. Potten voor de vlammuur krijgen natuurlijk de volle laag van vlammen en as. Daarachter is dat effect minder, maar er kan weer bijgestookt worden voor plaatselijke effecten.

Bourrybox

Een blik in de gevulde oven voordat deze wordt gesloten.

Testringen voor zout/soda

De oven was bij mijn aankomst al gevuld en dichtgemaakt. Een klein vuur brandde al onder in de firebox. Vervolgens werd bij toerbeurt gedurende veertig uur geleidelijk de temperatuur opgevoerd tot zo'n 1300 graden en uiteindelijk een tijd lang vastgehouden.

In de firebox is goed te zien dat de vlam naar beneden wordt getrokken...

Firebox

 

 

...en een blik in de oven over de as in de firebox heen...

In de oven

.. en van onder schoorsteen richting de firebox...

In de oven

En dan vier dagen wachten voordat de oven open mag...

Na de stook

Achter de vlammuur werd bijgestookt:

Achter de vlammuur

Rechts kwam de vlam de oven binnen.

Waar de vlam binnenkomt

 

Een eerste uitstalling:

Uitstalling

 

Enkele resultaten...

In de oven In de oven

In de ovenIn de oven

In de oven In de oven

In de ovenIn de oven

In de oven In de oven

Al met al een hele leerzame stook in een type oven waarin ik nog nooit had (mee)gestookt.