In het prachtige boek 'Japanese Woodfired Ceramics' door
Masakazu Kusakabe and Mark Lancet wordt een type oven beschreven met de naam 'sasukenei'. Deze oven zou min of meer rookloos stoken door een extra grote firebox en schoorsteen. Daarnaast zouden in deze oven in een relatief korte stooktijd toch effecten bereikt kunnen worden die anders slechts na dagen stoken mogelijk zijn.

Een oven van dit type staat tegen-woordig in Friesland, te weten bij Paulien Ploeger en Her Comis ( Slinger-haan Ateliers, St. Jacobiparochie). Door hen werd ik (samen met WIllem ter Kuile uit Amsterdam) uitgenodigd om een keer in november 2011 deze grote oven mee te stoken.

Dus heb ik een paar kratjes potten gebracht om een week later terug te komen voor een meerdaags stook-verblijf aan de noordkant van het Friese platteland.
De oven ziet er zo uit:


|
Her Comis maakt aantekeningen.

Hieronder de Bourrybox (op de tekening is dat aan de rechterkant) waarin gestookt wordt. De vlam wordt naar beneden gezogen door de oven heen. Een vlammuur halverwege de oven verhindert dat de vlam te snel de oven weer verlaat. Potten voor de vlammuur krijgen natuurlijk de volle laag van vlammen en as. Daarachter is dat effect minder, maar er kan weer bijgestookt worden voor plaatselijke effecten.

Een blik in de gevulde oven voordat deze wordt gesloten.

De oven was bij mijn aankomst al gevuld en dichtgemaakt. Een klein vuur brandde al onder in de firebox. Vervolgens werd bij toerbeurt gedurende veertig uur geleidelijk de temperatuur opgevoerd tot zo'n 1300 graden en uiteindelijk een tijd lang vastgehouden.
In de firebox is goed te zien dat de vlam naar beneden wordt getrokken...

|
...en een blik in de oven over de as in de firebox heen...

.. en van onder schoorsteen richting de firebox...

En dan vier dagen wachten voordat de oven open mag...

Achter de vlammuur werd bijgestookt:

Rechts kwam de vlam de oven binnen.

|
Een eerste uitstalling:

Enkele resultaten...

 

 

Al met al een hele leerzame stook in een type oven waarin ik nog nooit had (mee)gestookt. |